Двнадесет държави, включително България, Белгия, Италия, Полша и Словения, настояха за

...
Двнадесет държави, включително България, Белгия, Италия, Полша и Словения, настояха за
Коментари Харесай

12 държави от ЕС, в това число и България, искат по-евтин газ

Двнадесет страни, включително България, Белгия, Италия, Полша и Словения, настояха за " доста " понижаване на плануваната горна граница на Европейския съюз за цените на газа, до момента в който блокът се пробва да реализира договорка по мярката, предава Ройтерс.

Държавите от Европейски Съюз организират изключителни договаряния в събота, до момента в който се пробват да реализират договореност за ограничение на цените на газа на срещата на енергийните министри на 13 декември, само че засега страните-членки остават разграничени по отношение на проекта.

Дванадесет от 27-те държави-членки на Европейски Съюз разпространиха документ, изискващ таванът на цените да бъде " доста " по-нисък от последния компромис, контрактуван от страните.

" Текстът не е стигнал задоволително надалеч в посока, която бихме могли да считаме за приемлив компромис ", споделиха те.

Документът, забелязан от Ройтерс, е показан от България, Белгия, Хърватия, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния, Словения и Словакия.

Страните от Европейски Съюз спорят от месеци дали да слагат таван на цените на газа, само че до момента не са съумели да преодолеят разликите между тях.

Някои дипломати са скептични, че идната седмица може да се реализира договореност, и показват, че страните, недоволни от последното предложение, имат задоволително поддръжка, с цел да блокират утвърждението му.

Цените на газа в Европа се покачиха тази година, след като Русия понижи доставките на газ след нахлуването си в Украйна, повишавайки цените на силата и подклаждайки инфлацията.

Но до момента в който страните, подкрепящи горната граница, настояват, че мярката ще защищити стопанските системи им от високите разноски за сила, Германия - най-голямата стопанска система и най-големият консуматор на газ в Европа, и Нидерландия се опълчиха на тавана на цената на газа, предупреждавайки, че това може да наруши естественото действие на енергийните пазари и да възпре производителите газ да изпращат по този начин нужното гориво в Европа.

Последният план на предложение, обсъждан от страните, забелязан от Ройтерс, ще докара до задействане на горната граница, в случай че цените надвишават 220 евро за мегаватчас за пет дни по контракта за предния месец в газовия хъб Dutch Title Transfer Facility (TTF). Това е по-ниско от ограничаването от 275 евро за мегаватчас, препоръчано от Европейската комисия, само че 12-те страни споделиха, че това равнище към момента не е задоволително ниско.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР